onsdag 5 maj 2010

Varför kan båtar flyta?

Under redovisningen fick vi en fråga om varför båtar kan flyta och vi började då att diskutera kring att man inte bara kan räkna in densiteten av det material som båten är gjord av utan också räkna med den luft som finns i båten, vilket gör att båtens hela densitet blir lägre än vattnet. Utifrån ett inlägg som Malin lagt in hittade jag denna förklaring som kanske kan vara till hjälp:

"Hur kan båtar av järn flyta? Jo, de flyter eftersom det finns utrymmen i båten som innehåller luft. Luften väger mycket lite, så medeldensiteten kan vara mindre än vattnets. [...]
Det är alltså medeldensiteten som är avgörande, inte densiteten av det material farkosten är gjord av. Föreställ dig en innerslang av gummi. Om den inte innehåller någon luft, så sjunker den i vattnet. Om du pumpar luft i slangen så väger den lika mycket (den väger i själva verket lite mer), men volymen ökar mycket. Densiteten är ju massa/volym, så densiteten minskar. När densiteten blir mindre än vattnets densitet så flyter slangen. Det är samma sak med en båt. Även om båten är gjord av järn (som har hög densitet och sjunker), så finns det utrymmen i en båt som innehåller luft (t.ex. kaptenens hytt). Så länge vattnet hindras komma in i dessa utrymmena flyter båten. Om det däremot kommer in vatten, t.ex. genom att båten kantrar, så sjunker båten." (Hämtat från http://www.fysik.org/Website/fragelada/index.asp?keyword=Arkimedes+princip, 2010-05-05 )

Hoppas att detta kunde ge en tydligare förklaring!

3 kommentarer:

  1. Detta gav en mycket tydlig förklaring och det är nu svårt att INTE förstå hur det hela hänger ihop:) mycket bra förklaring du hittat.

    SvaraRadera
  2. En bra förklaring! Jag har dock funderat länge på hur mycket av en sak som beffiner sig ovanför vattenytan. Jag kan räkna ut svaret men förstår inte varför det blir så. Vet ni?

    SvaraRadera
  3. Hej igen! Ville bara säga att jag kommit på en rimlig förklaring till min fråga nämligen att detta är arkimedes princip. Vet inte om det stämmer men det är den bästa förklaring jag kan komma på.

    SvaraRadera