tisdag 4 maj 2010

Besök på Balthazar och Naturskolan Aspö


”Det jag hör glömmer jag, det jag ser minns jag, det jag gör det kan jag”. (Kinesiskt ordspråk)

Detta ordspråk tycker vi fångar kärnan i Balthazars koncept. Här får barnen på ett lekfullt och konkret sätt prova på och lära sig om ämnen som innefattar naturvetenskap och teknik.

På Balthazar får barnen komma i kontakt med många olika teman, som främst är utformat för barn i förskola och skola. De har även vissa öppettider för allmänheten. Bland annat har de nu en pågående utställning kring hjärtat där temat handlar om människokroppen. De har även andra mer bestående teman som universum och matteskatten. Genomgående i alla teman ser vi att det handlar om att skapa nyfikenhet och ett intresse hos barnen.

Till Balthazar hör även Naturskolan Aspö. Genom studiebesöket på Aspö fick vi en större förståelse för hur mycket utomhuspedagogiken innefattar och att det på ett väldigt bra sätt kan integrera flera ämnen.

En tanke vi fick under besöket på Balthazar var att den planerade aktiviteten kring valt tema var intressant, men vi kan känna att det skulle vara bra om man fick mer information kring de mer fria aktiviteterna. Vissa av dessa var svåra att förstå, även för oss som vuxna. För att möjliggöra lärandet hos barnen tror vi att det är bra om en pedagog är med och förklarar eller att det finns information tillgänglig så att medföljande vuxen kan förklara om det uppstår frågor. Elfström (2008) menar att man som lärare bör fråga sig ”är de uppgifter barnen får meningsfulla”? Vi menar att en förutsättning för ett meningsfullt lärande är att eleverna ges möjlighet till förståelse. Samtidigt ser vi att Balthazar har en rolig och stimulerande miljö för barnen som skapar nyfikenhet och intresse.

Vi fick även ta del av ”English House” som vi tyckte var ett bra koncept. Något vi tar med oss därifrån är hur viktigt det är att barnen får ha roligt medans de lär.

Sammanfattningsvis känner vi att vi, genom besöken, har fått syn på en bra resurs som vi kan få användning för i framtiden. Vi ser det som positivt att det såväl erbjuds tillfällen till studiebesök, temalådor att låna, fortbildning samt att de kommer ut till skolorna för undervisning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar